
Coopers
LAGER
Koncentrat australijskiej firmy Coopers do wyrobu piwa - ekstrakt słodu jęczmiennego i chmielu do warzenia piwa.
LAGER to jasne piwo o złocisto-słomkowej barwie. Do jego produkcji użyto najwyższej jakości australijskiego jęczmienia oraz tasmańskiego chmielu. Cechuje się lekkim i orzeźwiającym smakiem.
Puszka zawiera:
-1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów,
- opakowanie drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
OPAKOWANIE NA 23 LITRY PIWA.
Masa: 1,7 kg
Ilość cukru a moc piwa:
1000g - 5,2%
500g - 4,6%
450g - 4%
250g - 3,4%
Maksymalne stężenie alkoholu jakie możemy uzyskać to 5,2%.
Przy produkcji piwa niezbędne będzie:
- koncentrat piwa,
- drożdże,
- 1 kg cukru lub glukozy,
- woda,
- cukromierz,
- pojemnik fermentacyjny z kranem i rurką fermentacyjną lub balon,
- miarka do cukru,
- kapslownica i kapsle,
- butelki.
Polecamy również zakup środków do dezynfekcji sprzętu.
Przygotowanie:
1. Wszystkie narzędzia oraz pojemniki, które posłużą przygotowaniu piwa należy dokładnie zdezynfekować.
2. Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na ok. 10 minut do naczynia z gorącą wodą w celu upłynnienia zawartości puszki.
3. Do około 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru lub glukozy, dolewamy 2 litry wrzącej wody i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
4. Następnie dodajemy zawartość puszki i dokładnie mieszamy.
5. Po wystudzeniu przelewamy ciecz do pojemnika fermentacyjnego lub balonu i dolewamy 20 litrów letniej wody. Dokładnie mieszamy.
6. Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. W tym momencie wsypujemy opakowanie drożdży.
7. Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy otwór pojemnika za pomocą korka i rurki fermentacyjnej.
8. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 18-24°C. Czas fermentacji ok. 7 dni.
9. Po 7 dniach upewniamy się, ze fermentacja dobiegła końca (bąbelki nie przedostają się na powierzchnię, a brzeczka zaczyna się klarować). Koniec fermentacji możemy również potwierdzić za pomocą cukromierza (winomierza), gdy wskazuje on 1 Blg - fermentację mozemy uznać za zakończoną.
10. Do każdej butelki należy dodać odpowiednią ilość cukru w zależności od pojemności. W tym momencie przydatna będzie miarka do cukru. Ilość cukru nie może być za duża, ponieważ może spowodować rozsadzenie butelek, ani za mała - ograniczy pienistość piwa.
11. Za pomocą węzyka zlewamy piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna piwa. Polecamy używanie pojemników fermentacyjnych z zamontowanym kranikiem, co zdecydowanie ułatwia zlewanie.
12. Przy napełnianiu butelek zostawiamy ok 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu butelek delikanie mieszamy cukier przekręcając butelkę kilka razy.
13. Zakapslowane butelki umieszczamy na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu (ok. 20°C). Następnie przenosimy butelki do chłodniejszego pomieszczenia (ok. 15°C) w celu sklarowania.
14. Po przelaniu piwa do butelek następuje ponowna fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.
15. Po 2-3 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.