Pirosiarczyn Potasu 100g

Email

Cena sprzedaży 6,50 zł
Opis

PIROSIARCZYN POTASU

E224 – K2S2O5

 

Powszechnie stosowany w winiarstwie środek chemiczny do odkażania i stabilizacji win oraz moszczów.

Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu.

Zastosowanie pirosiarczynu nie doprowadzi do zakażenia alkoholu grzybami i bakteriami

oraz powstrzyma rozwój dzikich drożdży mogących niekorzystnie wpłynąć na proces fermentacji.

 

 

Instrukcja stosowania:

 

do stabilizacji nastawu – stosuje się 1g na 3-5 l nastawu.

Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100ml wodu, dodaje do nastawu i dokładnie miesza

(aby pozbyć się niekorzystnych drobnoustrojów bytujących na owocach,

w szczególności jeśli są uszkodzone lub zaczynają gnić),

 

do stabilizacji wina po fermentacji – stosuje się 1g na 10 l wina.

Odpowiednia porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, dodaje do nastawu i dokładnie miesza

(zabicie resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina do butelek),

 

do odkażania naczyń – 10 g na 2 litry wody,

do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego.

 

Środek należy stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na ostry zapach siarkowy.

 

Należy przestrzegać zalecanych dawek!

 

Pochodzenie: UE


Masa netto: 100 g