Cukromierz Szwedzki Precyzyjny

Email

Cena sprzedaży 16,00 zł
DSC03710 (Kopiowanie)
DSC03716 (Kopiowanie)
Opis

CUKROMIERZ

SZWEDZKI PRECYZYJNY

 

Profesjonalny cukromierz/hydrometr w skali Oeschle (Oe) od -12 do +120.

Pozwala określić ilość cukru w roztworze.

Polecany domowym producentom wina do kontroli przebiegu fermentacji.

Poziom cukru pozwala również obliczyć ilość alkoholu w roztworze.

 

 

Instrukcja:

1. Należy umieścić w menzurce próbkę moszczu.
2. Następnie włożyć aerometr, tak aby nosił się i nie dotykał ścianek menzurki.
3. Obrócić i poruszać kilka razy aerometrem, aby pozbyć się pęcherzyków gazu, które mogą zafałszować wynik.
4. Odczytać wynik i przeliczyć na skalę Blg (Blg = Oe/4).
5. Aby sprawdzić stan fermentacji, należy dokonać 2 pomiarów dzień po dniu. Uzyskanie takich samych wyników oznacza, że nastaw przestał fermentować.

6. Kontrolę hydrometru należy przeprowadzić w próbce wody o temperaturze 20°C. Powinien wyjść wynik równy 0 Oe.