Coopers AUSTRALIAN PALE ALE

Email

Cena sprzedaży 58,00 zł
Opis

Coopers

 

AUSTRALIAN PALE ALE

 

Koncentrat australijskiej firmy Coopers do wyrobu piwa - ekstrakt słodu jęczmiennego i chmielu do warzenia piwa.

 

AUSTRALIAN PALE ALE to wyjątkowe, mocne, pełne piwo o oryginalnym i silnym aromacie chmielu. Polecane koneserom.  Posiada wszystkie cechy prawdziwego angielskiego piwa typu ALE.

Naturalne składniki: słód jęczmienny, pszeniczny, jęczmień chmiel i suszone drożdże piwowarskie.

 

Puszka zawiera:

-1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów,

- opakowanie drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).

 

OPAKOWANIE NA 23 LITRY PIWA.

Masa: 1,7 kg

 

Ilość cukru a moc piwa:

1000g - 5,2%

500g - 4,6%

450g - 4%

250g - 3,4%

 

Maksymalne stężenie alkoholu jakie możemy uzyskać to 5,2%.

 

Przy produkcji piwa niezbędne będzie:

- koncentrat piwa,

- drożdże,

- 1 kg cukru lub glukozy,

- woda,

- cukromierz,

- pojemnik fermentacyjny z kranem i rurką fermentacyjną lub balon,

- miarka do cukru,

- kapslownica i kapsle,

- butelki.

Polecamy również zakup środków do dezynfekcji sprzętu.

 

 

Przygotowanie:

1. Wszystkie narzędzia oraz pojemniki, które posłużą przygotowaniu piwa należy dokładnie zdezynfekować.

2. Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na ok. 10 minut do naczynia z gorącą wodą w celu upłynnienia zawartości puszki.

3. Do około 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru lub glukozy, dolewamy 2 litry wrzącej wody i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.

4. Następnie dodajemy zawartość puszki i dokładnie mieszamy.

5. Po wystudzeniu przelewamy ciecz do pojemnika fermentacyjnego lub balonu i dolewamy 20 litrów letniej wody. Dokładnie mieszamy.

6. Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. W tym momencie wsypujemy opakowanie drożdży.

7. Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy otwór pojemnika za pomocą korka i rurki fermentacyjnej.

8. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 18-24°C. Czas fermentacji ok. 7 dni.

9. Po 7 dniach upewniamy się, ze fermentacja dobiegła końca (bąbelki nie przedostają się na powierzchnię, a brzeczka zaczyna się klarować). Koniec fermentacji możemy również potwierdzić za pomocą cukromierza (winomierza), gdy wskazuje on 1 Blg - fermentację mozemy uznać za zakończoną.

10. Do każdej butelki należy dodać odpowiednią ilość cukru w zależności od pojemności. W tym momencie przydatna będzie miarka do cukru. Ilość cukru nie może być za duża, ponieważ może spowodować rozsadzenie butelek, ani za mała - ograniczy pienistość piwa.

11. Za pomocą węzyka zlewamy piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna piwa. Polecamy używanie pojemników fermentacyjnych z zamontowanym kranikiem, co zdecydowanie ułatwia zlewanie.

12. Przy napełnianiu butelek zostawiamy ok 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu butelek delikanie mieszamy cukier przekręcając butelkę kilka razy.

13. Zakapslowane butelki umieszczamy na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu (ok. 20°C). Następnie przenosimy butelki do chłodniejszego pomieszczenia (ok. 15°C) w celu sklarowania.

14. Po przelaniu piwa do butelek następuje ponowna fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.

15. Po 2-3 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.